מה זה בעצם מוסונייט?
ב-1893 הגיע הכימאי היהודי צרפתי, אנרי מואסאן, זוכה פרס נובל לכימיה, לאזור אריזונה בארה"ב בשביל לחקור מטאוריט שנחת שם 500,000 שנים קודם לכן. בזמן שהוא בוחן את שברי המטאוריט בעזרת מיקרוסקופ, הוא מזהה שם חלקיקים מבריקים במיוחד.
אנרי מואסאן חשב שהוא זיהה מצבור יהלומים, אך בבחינה מעמיקה הבין שהוא זיהה חומר נדיר וייחודי אף יותר. תרכובת של פחמן וסיליקון (SIC) שלא נראתה קודם לכן.
החומר החדש נקרא ב-1906 מוסונייט (על שמו של מואסאן) ותכונותיו החלו לאט לאט להתברר.
מוסונייט התגלה כקשיח ועמיד ביותר (Durability) - 9.25 מתוך 10 בסולם מוס, (סולם שמודד קשיחות חומרים). בפועל, זהו החומר השני הכי קשיח בעולם, אחרי יהלום טבעי (וכמעט זהה לו בקשיחות).
בזכות המבנה הייחודי, המוסונייט התגלה כנקי ובוהק במיוחד, יותר מאבני חן ומרוב היהלומים הטבעיים.
מה הכוונה בוהק (Brilliance)? ברק/בוהק נמדד ביכולת של האבן להחזיר ולשבור את האור. התכונה הזאת היא התכונה הייחודית של היהלומים השונים, ובאה לידי ביטוי בנצנוץ הייחודי בצבעי הקשת שיש ליהלום איכותי ונקי- אפקט הוואו! במדד הזה, יהלום המוסונייט ניצח את היהלום הטבעי (ציון ממוצע של 2.67 למוסונייט לעומת 2.42 ליהלום טבעי).
ב-1995 מעבדת Cree מצפון קרולינה, פיתחה שיטה לייצור של המוסונייט במעבדה. המוסונייט שנוצר לראשונה במעבדה היה זהה בהרכב שלו לאותו יהלום שזוהה במטאוריט. מאז ועד היום, המוסונייט מיוצרים במעבדות ספורות ברחבי העולם בתהליך ייחודי ומורכב שלוקח בין 2 ל-3 חודשים, ומשמשים כיהלום מרהיב לתכשיטים רבים.
נהוג היום לדרג יהלומים לפי ארבעה מדדים, מה שמכונה ארבעת ה-Color, Clarity, Cut and Cost :C. המדדים הללו נותנים ציון כל יהלום ויהלום, מדרגים את איכותו וכך גם קובעים את המחיר שלו.
במדדי הצבע (Color) והאיכות (Clarity), המוסונייט שמיוצר במעבדה מקבל ציונים גבוהים ביותר. הצבע שלו הוא ברמה D (שהיא הרמה הגבוהה ביותר). צבע D נחשב כחסר צבע והכוונה בציון הזה היא שאין כתמי צבע שעלולים להיראות בעין כלכלוך.
במדד האיכות, המוסונייט שאנחנו מוכרים, הם בציון VVS1. משמעות הציון היא שהפגמים (שברים, שריטות וכו') שעל האבן כה קטנים שלא ניתן לראות אותם בעין, אלא רק במיקרוסקופ (VVS= very very small).
חיתוך האבן (Cut) - המוסונייט שאנחנו מוכרים מגיע לרוב בדירוג מצוין (Excellent). זה מתאפשר בגלל צורת הייצור הייחודית שלו. החשיבות של החיתוך היא שחיתוך נמוך מדי (שיקבל ציון נמוך במדד הזה) יגרום למוסונייט להיראות כהה בגלל קושי בשבירת האור. יהלומים טבעיים לעיתים מגיעים בחיתוך כזה.
לבסוף, מדד המחיר (Cost) - אם לא השתכנעתם עד עכשיו שמדובר באבן מושלמת, אז נשמח לציין שהמחיר של המוסונייט נמוך בהרבה מיהלום טבעי. הסיבה לכך טמונה בעיקר בניפוח מחירי היהלום הטבעי (בשל החלטת מונופוליי הכרייה להגביל את כמות המלאי, ועוד כמה סוגיות היסטוריות ועכשוויות לקריאה נוספת).
על כן, אם נשווה מוסונייט ליהלום שנחצב בטבע, באותו דירוג לפי ארבעת ה-C (עם יתרון למוסונייט בברק ויתרון ליהלום הנחצב בקשיחות)- נראה פער מחירים משוגע (היהלום הטבעי יימכר במחיר שמנופח פי 8-20).
ועכשיו- לחלק הכי חשוב מבחינתנו- היתרון הבולט של המוסונייט אל מול היהלום הטבעי הוא השמירה על הטבע. יהלום טבעי נחצב מהאדמה על ידי מונופולים שקיבלו לפני שנים רבות רישיון על אדמות זרות. מדובר בניצול של משאבי הקרקע תוך זיהום רב ופגיעה בטבע, וכן לעיתים רבות תוך ניצול של אוכלוסיות מקומיות ושל המחצבים הטבעיים שלהם. כמו-כן, למרות מאבק קשה, עדיין יש בשוק יהלומים שמכונים "יהלומי דמים" (לקריאה נוספת) שכן מקורם באזורי סכסוך שמביאים לקורבנות רבים כחלק ממאבקי השליטה במחצבים.
כל אלה, נפתרים בקלות ביהלום המוסונייט שמיוצר במעבדה.
זה פשוט הגיוני יותר- יפה יותר, סביבתי יותר והרבה יותר בפחות מחיר.